Toppkraftsbloggen

Hur du som ledare kan behålla lugnet i osäkra tider

den 19 maj 2020 11:39:29 CEST / by Catrine Berndtson posted in Ledarskap, Coach, Livs- och Karriärplan, grönalinsen, psykosociala arbetsmiljön, stresshantering, tränahjärnan, hälsa, minskastress, balansilivet, executivecoaching

0 Comments

Vi har alla den senaste tiden drabbats av Corona pandemin på olika sätt. Vi har upplevt förändringar och ny information med nya utmaningar nästan varje dag. Det enda vi vet är att ingen har upplevt  detta förut, ingen har de rätta svaren och det är stor osäkerhet på många områden.

I dessa tider är det än mer viktigt att du som ledare kan behålla lugnet, kunna fortsätta att inspirera och motivera din personal. Här kan vi dela med oss av några råd hur du kan göra

Read More

How leaders can stay calm in uncertain times

den 27 april 2020 19:04:34 CEST / by Catrine Berndtson posted in Ledarskap, Coach, Livs- och Karriärplan, grönalinsen, psykosociala arbetsmiljön, stresshantering, tränahjärnan, hälsa, minskastress, balansilivet, executivecoaching

0 Comments

In the past weeks when we all have experienced the Corona pandemic in many different ways. There have been changes and new challenges almost every day. All we know is that this is a situation that no one have experienced before, no one has the correct answer – there is a lot of uncertainty.

This is the time where it is even more important that you as a leader stay calm, inspire and motivate your staff. Here you will get some advice how you can do.

Read More

Led dig själv i tuffa tider

den 19 mars 2020 13:36:29 CET / by Catrine Berndtson posted in Ledarskap, Coach, Livs- och Karriärplan, grönalinsen, psykosociala arbetsmiljön, stresshantering, tränahjärnan, hälsa, minskastress, balansilivet

0 Comments

Nu när det är så mycket osäkerhet i livet behöver DU BLI DITT BÄSTA JAG. Skapa förutsättningar så att du mår bra och kan vara den du vill vara mot andra. . I SVT idag 20200324 talade man om just detta. Här nedan får du tipsen om hur du kan leda dig själv istället för att fastna i osäkerhet och stress.

Read More

Tänk uppåt!

den 26 februari 2020 14:56:32 CET / by Catrine Berndtson posted in Coach, psykosociala arbetsmiljön, stresshantering, tränahjärnan

0 Comments

Idag på Yogan sa läraren att vi skall tänka uppåt. 

Read More

Livspusslet - hur får jag det att gå ihop?

den 25 november 2019 11:00:00 CET / by Catrine Berndtson posted in Karriär, Livs- och Karriärplan, Coaching, Ledadigsjälv, grönalinsen, tränahjärnan, hälsa, minskastress, stress, balansilivet

0 Comments

 

Read More

Vad säger Petter och Ernst? Vad är viktigast?

den 11 november 2019 09:44:46 CET / by Catrine Berndtson posted in Ledarskap, Motivation, Utvecklande Ledarskap, Coaching, chefscoaching, Ledarutveckling, grönalinsen, Grupputveckling, psykosociala arbetsmiljön, tränahjärnan, effektiva team, arbetsmiljö, hälsa

0 Comments

"Pengar är oväsentligt - det är människorna som gör skillnad. Det gäller att skapa tillit!" säger 

Petter Stordalen under programmet i Skavlan SVT1 20191108. 

"Det är inte pengarna som bygger företaget, det är människorna som skapar stora företag

Bra motiverade människor skapar en fantastisk kultur – det är det som skapar framgång."

 

Det var fantastiskt att se programmet och höra dialogen om att sätta människor i fokus och vikten av att skapa tillit.

Därför känns det så skönt idag när vi nu genom företaget Gröna Linsen fokuserar på just att skapa tillitsfulla ledare. Ledare som skapar en miljö där andra kan växa och utvecklas.

 

Skavlan ställde frågan : Vad är viktigast känsla eller förnuft?

  • "Båda lika viktiga! "uttryckte Petter

Att lita människorna, ge dem möjligheter att utvecklas och växa, men också att göra det du själv sagt du skall göra är viktigt för att skapa ett tillitsfullt ledarskap.  

Det handlar ju också som Petter Stordalen sa "Att ta reda på vad DU önskar, att ta reda på vad kunden vill ha", skapar en bra och gynnsam dialog. Att du visar nyfikenhet och intresse för den andre personen och dennes situation.

 

Du bygger tillit genom att såsom Ernst Kirchsteiger uttryckte sig  "att förutsätta i ett möte att den du möter är en bra människa, hen är bra och att hen har en bra inställning"

De pratade också om i dialogen om vikten i att våga vara sårbar.

"Våga vara kärleksfulla", sa Ernst, romantik är värdefullt och skall uppmuntras. 

Att våga visa känslor är viktigt. "Att visa maskulinitet för mig är att våga visa känslor och vara sig själv." uttryckte Petter Stordalen. 

Världen skulle bli bättre om fler var som Ernst med det förhållningssättet, sa Petter: ”Du har en utstrålning – du osar kärlek och godhet”

 

Så härligt när en känd och framgångsrik person uttalar sig om detta som vi tror på och jobbar för. Det finns även forskning och aktuella studier som visat på detta:

 

1) Googles "Aristotelseprojekt" 2016, där de jobbat med 1000 medarbetare, 180 aktiva team och kommit fram till att tillit och våga visa känslor är det viktigaste för att skapa effektiva team. 

2) Winjet  Najad, VD för HCL har genom sitt arbete fyrdubblat omsättningen på 5 år genom att jobba med mänskliga beteenden, vilket skapat engagemang och tillit.

3) Professor Christer Sandahl , Erika Falkenström och Mia von Knorring har skrivit en bok som belyser just vikten av att som ledare jobba med känslor  "Chef med Känsla och Förnuft" , vilket även ligger som grund i Försvarshögskolans UL, Utvecklande Ledarskap och Susan Wheelans modell IMGD för att skapa effektiva team.

 

Vill du veta mera om hur DU kan skapa tillit och förtroende?

Kontakta oss för att beställa mer info om Förhållningssätt för framgång

 

Genom de grupper och chefer vi jobbat med under de senaste 20 åren har vi sett att förhållningssättet gör skillnad. Därför erbjuder vi nu träningar för att utveckla förmågan - och ALLA kan lära sig det. 

Välkommen!

Read More

Skapa ett Effektivt team med Gröna Linsen

den 22 september 2019 18:50:00 CEST / by Christer Hedlund posted in Ledarskap, Coach, GDQ, effektiva team, arbetsmiljö, Teamutveckling

0 Comments

Hur får man en grupp att bli ett effektivt team?

Read More

Gröna Linsen - pusselbiten som saknats...

den 26 augusti 2019 12:17:57 CEST / by Catrine Berndtson posted in Motivation, Coaching, chefscoaching, Ledarutveckling, tränahjärnan

0 Comments

- Jag har jobbat i 20 år med att utveckla ledare och grupper, säger Christer, för att verkligen nå fram och få det verkligen att hända. Därför känns det så skönt idag när vi nu genom företaget Gröna Linsen använder och vidarutvecklar konceptet och tankarna från Dr Maria Nemeth , psykolog och MCC Coach samt grundare av Academy for Coaching Excellence, om Förhållningssätt för framgångsrikt ledarskap.

Där en av de absolut viktigaste verktygen är Gröna Linsens fem antaganden.

 

Vill du veta mera om de fem antaganden?

 

Kontakta oss för att beställa mer info om Förhållningssätt för framgång

 

Christer berättar: " Jag träffade en person i coaching som var i konflikt med sin kollega. Hon tyckte att kollegan var slö, jobbade sakta och bara fikade och förstod ingenting, "Varför gör hon inte som jag säger - det är ju enkelt" . Hon skapade många bevis för att detta var sant vilket påverkade hennes beteende. "Nu blev det fel igen" "Det går för sakta". Hon var nonchalant, lyssnade inte på kollegans "dumma frågor"  eller la inte någon tid på att förklara, och istället tryckte ner hen med spydiga kommentarer, till och med pratade illa om kollegan.  Kollegan i sin tur blev naturligtvis osäker, rädd, tappade självförtroendet och kände sig mobbad.

När hon fick ta del av förhållningssättet som vi arbetar med i Gröna Linsen, vi kan kalla det "Gröna Linsen",  och fick träna på detta förhållningssätt med de fem antagandena, ändrades hennes inställning och slutsats. Då fick de två en bättre relation vilket gynnade inte bara de två kollegornas relation och samarbete, utan hela gruppen. De fick en mer fungerande grupp som samarbetade och var mere effektiva tillsammans. Kollegorna som tidigare upplevde henne kantig började se henne som mer lyssnande, hjälpande och förstående. De började prata med varandra på ett sätt som de inte gjort tidigare. De förstod att de var olika och hade olika mål och drömmar i livet, men att de var lika bra."

Det här är pusselbiten som skapat helheten, som fått pusslet att gå ihop.

- Hur många gånger har jag inte försökt att få medarbetare att ändra sina beteenden, utan att lyckas långsiktigt ? säger Christer.

- Klon i det hela är ju att titta på sina egna slutsatser och sina bevis för dessa. Är detta sant ? Och därifrån jobba med sitt beteende. utan att titta på deras slutsatser och bevis för personen eller gruppen.

Det handlar om att träna hjärnan på dessa fem antaganden. Då kommer hjärnan automatiskt samla bevis för ett framgångsrikt förhållningssätt som ledare, lärare, medarbetare, kollega partner och förälder.

 

Vill du veta mera om hur du kan träna din hjärna?  

Kontakta oss för att beställa mer info om Förhållningssätt för framgång

 

Read More

Undvik stressen

den 14 augusti 2019 15:55:45 CEST / by Catrine Berndtson posted in Coach, Utvecklande Ledarskap, psykosociala arbetsmiljön, stresshantering, tränahjärnan

0 Comments

Nu är sommaren snart slut. En tid för avkoppling och rekreation för de flesta. Du kanske har stressat för att bli ledig och har knappt hunnit varva ner, eller så har du blivit så nedvarvad så att du känner stress för att börja jobba igen. Nu kommer det även fram fakta om att allt fler blir utbrända eller som man uttrycker det i SVT 20190814  "sjukt stressad" i yngre åldrar från 25 - 45.

Det finns ingen annan kultur i något land som jag känner till där man är så säsongsfixerade som i Sverige. Men kom ihåg att - Det är inte hur du har det utan hur du tar det. Du KAN träna hjärnan. 

Ta del av tipsen nedan för att Undvika stress på din arbetsplats 
- ett svar på Unionens undersökning om vad som skapar stress och den erfarenhet vi fått genom att coacha hundratals personer.

.

 

Read More

Med Utvecklande Ledarskap utvecklas Ledare och Organisationer

den 1 augusti 2019 14:30:00 CEST / by Catrine Berndtson posted in Ledarskap, Karriär, Coach, Utvecklande Ledarskap

0 Comments

Att utveckla dina medarbetare är som att vattna dina blommor. De kräver ständig ompyssling och omtanke, kärlek och vill bli sedda. Regelbundet. Inte bara en gång om året - för vad händer då?

Jo de vissnar, tappar sugen och blir inte så vackra, blommar inte så mycket...

Read More